Снобські роздуми на 1 вересня або слово на підтримку школи

0-02-05-a9f89356ac428c205798b0f298567320fcadefde0edede29b56cdabfd308a7af_e826836ebfca8e27Ми суспільство парадоксів: скиглимо про те, що у нас біда з освітою і культивуємо у дітей відразу до школи. Власне самі прищеплюємо малим певне ставлення до школи. Безліч моїх питомих знайомих в переддень першого дня осені розриваються ламентами про терпіння, що насуваються на нас зі школою, розмовами про безглуздість шкільної системи, дуркуватість шкільної програми і низьку кваліфікацію кадрів. І ми серйозно хочемо, аби діти після цього любили школу? Я вже мовчу, що ми різко всі тут стаємо фахівцями з питань організації навчального процесу високого штибу. Ну то й що, що без відповідної спеціальної підготовки. Про школу і так всі фсьо знають. Хіба вона тут потрібна та кваліфікація? Коротше кажучи, ми самі псуємо відношення до школи наших дітей, а потім дивуємось, що вони не хочуть вчитись. І це вчителі винні (а то і не просто винні, а «прямо винуваті») Мені часом видається, що хейтити школи – нині модно.

Може це мені пощастило, але я любив школу, особливо класу з 9-го, коли поміняв школу і потрапив у середовище, де вчитись було круто, читати книжки нормально, а добрі оцінки у щоденнику і участь в обласній олімпіаді не означали бути задротом. Все це співпало з першими вечірками, позашкільними активностями, групами за інтересами, першими поцілунками тощо. Мені було сумно, коли школа закінчилась. Правда. Я до сьогодні впевнений, що школа – це класно. Ну мені ж не одному так пощастило? А може просто справа у атмосфері і у ставленні до школи в суспільстві і насамперед у родині?
Вдруге мені пощастило з дітьми. Я не знаю, що значить робити з ними уроки. Таке трапляється, але вкрай рідко, коли вони вряди-годи просять про допомогу. Мої вчяться самі. Отримують свої «12» і свої «2», але це їх оцінки, їх успіхи і провали, бо це їх навчання, їх інвестиція у майбутнє. Вони вчяться вчитись – це для мене найважливіше. Бо читати і рахувати вони будуть так чи так, а от навчитися вчитись – це стратегічне завдання школи, як на мене. Наша з дружиною роль обмежується закупівлею канцтоварів і джинсів у серпні та вислухованням скарг вчителя на поведінку ))))) протягом року, бо такий в нас малий. Перебільшую, звичайно, але до самого процесу навчання ми не втручаємось без нагальної потреби. Для мене дивно, як можна робити геометрію до першої вночі з дитиною. Якщо б мене хтось змусив знову взяти підручник з хімії, я б теж був би близький до суїциду. Але «нахіба»? Хто з нас отримує освіту? Ну ок, тут кожен сам для себе обирає модель роботи і навчання. Але ж це ваш вибір, чому тоді всі ці ламенти, сльози і прокльони? Зрештою, насолоджуючись орфографією батьківських чатів, я дедалі, то більше переконуюсь, що «допомагаючи» дітям виконувати дз, краще не допомагати.
Ми суспільство збоченців. Замість того, аби хвалитись тим, чий район кращий, ми, зазвичай, сперечаємось у кого був небезпечніший район з більшою кількістю наркоманів і алкашні, замість того, аби хвалитись академічними успіхами, ми міряємось тим, хто більше начудив у шкільні (студентські) роки. Замість того, аби культивувати любов до школи, ми послідовно плекаємо у дітей відразу до процесу пізнання. А знаєте чому? У мене є непопулярна теза: бо освіта у нас безкоштовна. Людина така істота, що не цінує того, що дається задармо. Так і зі школою. Я взагалі вважаю, що безкоштовна освіта – це зло і у мене є багацько аргументів і один з них – це ставлення до освіти. Просто подумайте про те, що десь на просторах умовної Індії чи Малаві сотні тисяч і мільйони дітей залюбки би пішли до школи, але не мають можливості, наші діди охоче би вчились грамоти, але не могли. А ми маємо, але не цінуємо і марнуємо.

Дякую всім вчителям моїм, їх попередникам, нинішнім і прийдешнім, ви робите велику і нелегку справу. Терпіння Вам і наснаги в цей день! Дітям нашим побажаймо яскравих відкриттів і позитивних вражень.0-02-05-a1c7e1f604e0c843e7546ab89e83d1b0d69a6b7c69dad25423ad844ec905632b_d1f85bd1cae4d4d

Школа – це класно!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *