Міни інформаційної війни: про міністра Ніщука, слововжиток і культурну пам’ять або слово на захист міністра

1415188553_1393843844_4tastatur_fullЗ початку хотів написати з приводу висловлювання нашого диво-міністра, як коментар під численними постами на Facebook, потім, як окремий пост, але виявилось, що говорити доведеться багатенько, тому дійшло до чергової думки у блозі. Отже…

Насамперед хочу сказати, що я надзвичайно далекий від апології теперішнього українського уряду загалом і його окремих міністрів зокрема. Понад то, стараюсь уникати української політики і вона до мене долітає лише своїми не зовсім чистими бризками тоді, коли від неї вже не сховатися. То ж про міністра Ніщука я нічого не можу сказати, бо не відомо мені анічогісінько ані про його позитивні починання, ані про негативні (останнє для членів останніх українських урядів – вже велике досягнення).

Але та хвиля, негативу, що сьогодні пронеслася рідним сегментом Facebook 12974456_594857070689850_7861876441541177024_nтрошки проголомшила і мене і навіть змусила шукати відео. І, як виявилось недарма. Бо пан міністр нічого не казав про «генетичну чистоту» кого б то не було, ані про расові теорії, ані нічого такого, а саме ці крамольні речі були винесені в заголовки статей, постів і YouTube-відео. Безперечно фашизм мусить бути таврований і засуджений у будь-якій його формі: автентичній італійській, націонал-соціалістичній німецькій, різномасних скінхедівських різновидах від лондонських до московських, але до виступу Ніщука це має яке відношення, панове блогери й експерти? Комусь різануло вухо слово «генетика»?

Ну по-перше, давайте будемо чесними, всі здорові люди зрозуміли про що йшлося. Пан міністр мав на увазі культурні коди ту саму ментальність, культурну, колективну пам’ять, національні архетипи, якщо хочете. Ні для кого не є секретом, що в наслідок цілого ряду історичних подій, трагічних історичних подій (більшовизм, голодомор, Друга світова й нацисти, повоєнний СРСР), певна частина українських земель були спустошені і на місце вирізаного, вимерлого від голоду, закатованого українського населення було заселено представників народів інших республік колишньої тюрми народів, головно певної республіки. Справді різні народи мають різні культурні коди і ментальну пам’ять і Україні, нажаль, не вдалось перетравити й адаптувати це нововключене населення, інкорпорувати їх в тіло української культури. Останнє не дивно, адже навіть в пострадянські часи ми мали при владі медведчуків, табачників й азарових, яким, власне, та українська культура і українство взагалі було до …. А що говорити вже про радянські часи, коли йшлося про творення “новой исторической общности” того самого homo soveticus, замість різних там українців, грузин й литовців.

По-друге, якщо не подобається слово, то що робити? Ми вже викреслили зі свого щоденного словника чудове українське звернення «любі друзі», яке з приємного і ввічливого звертання перетворилося на іронічне позначення привладних ОПГ; слово «легітимний» втратило пристойність, бо бачте один недолугий шахрай його свого разу влучно, як йому здалося, вжив; тепер пропонуємо викреслити зі слововжитку «генетику», може одразу з «ДНК», «медициною»? «Антропологія» нормально звучить?

Останнє. Міністр в країні, що воює, мав би зваженіше ставитись до своїх слів. Бо війна, вона ж і інформаційна теж. Достатньо подивитись на коментарів на YouTube – кісєльовщина в угарі. Спочатку було подумав, що знов наш міністр блиснув некомпетентністю і ляпнув казнащо, а подивився ні… інформаційний фронт. Може й не доречно ляпнув про «генетику», але точно вже нічого з фашистських теорій там не було і близько і не треба робити з мухи слона. Хоча, треба сказати, що заголовки свою справу вже зробили і привід вже створили. Кісєльов задоволений. Хто робив це свідомо – вітаю. А «мальчик, на мою думку, не виноват».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *